Drivhusbed med varme, jorddækning og andre projekter

Denne gang skal indlægget handle om de projekter, jeg pusler med, mens jeg venter på foråret. Og det er faktisk muligt at lave en masse – drivhusbed med varme er et af dem. Med undtagelse af, når der lige er faldet 5-10 cm. sne – så er der kun eet at gøre – at se en masse afsnit af Gardeners’ World med Kong Monty Don og spise chokolade.

Drivhusbed

Hvert år, når kommunens kompost er klar til afhentning, går min hjerne i gang med at planlægge hvordan jeg skal finde en mand og en trailer til at hjælpe mig med at hente en masse kompost. I år lykkedes det uden de store anstrengelser. Og bagefter hjalp mine to drenge mig med at slæbe hele molevitten ind fra traileren, så jeg kunne fordele det i bedene. Ifølge Monty Don, så er forårets allervigtigste opgave, at give haven “mulch”. Det er skønt, at bedene nu er klar til forår – og til, at regnorme kan hente komposten ned i jorden, så vores leret jord kan blive lækker og let.

EKSPERIMENT……DRIVHUSBED MED VARME

Mit Juliana drivhus er meget småt. Kun 7.3 m2, så det skal udnyttes til fulde. I starten havde jeg et langt arbejdsbord i den ene side og et bed i den anden side. Så blev bordet halveret – og der kom en bænk til. En bænk i drivhuset er lækkert – og jeg skal nok også få plads til noget at sidde på derinde – men jeg havde altså brug for et større dyrkningsområde. Flere tomater og nogle auberginer. Altså blev belægningen fjernet og der blev gravet ud til et bed. Når man nu er i gang, kan man lige så godt prøve noget nyt. Kolonihavehuset er meget småt, så hvert forår har jeg store udfordringer med at få plads til alle de forespirede ting efterhånden, som de skal pottes op og tager mere og mere plads. Desuden bliver tomaterne altid så ranglede og blege, når de endelig kan komme ud i drivhuset.

Drivhusbed

Drivhusbed

Derfor besluttede jeg mig for et lille eksperiment – et drivhusbed med varme. Isolering af det nye bed, suppleret med et varmekabel. Der er mange kloge havefolk, som gennem tiden har skrevet og sagt meget om hvad, der er muligt – og ikke er muligt mht. tomater. Optimalt skal de have min. 14 grader om natten og varmere om dagen. Det er der ikke i drivhuset endnu. Temperaturen herude svinger fra 8 og opefter. Til gengæld betyder varmekablerne, at jorden i bedet lige nu er 22 grader. Jeg håber, at planternes varme fødder gør forskellen, så de kan tåle den lidt for lave rumtemperatur. Vi får se. Det er aldrig værre end, at jeg har flere planter inden for – eller kan tage på planteskole om en måned.

TAG TIL FRUGTHAVENS INDGANG……

Det har hele tiden været meningen, at der skulle tag på indgangen til frugthaven. Jeg nåede det bare ikke sidste år. Men nu hvor foråret alligevel er forsinket – så kan man lige så godt tage fat på nogle af de ting, som man er bagud med. Jeg fik først lavet et tag, der var helt forkert. Vinklen duede bare ikke. Faktisk skulle man virkelig tage sig sammen for ikke at skraldgrine, da det kom op på plads. Nu har jeg tilrettet vinklen – og nu burde det virke. Det er et forholdsvist stort tag, men jeg vil gerne have en lyskæde op under det til vinter, så det skal have en vis størrelse. Når det er blevet malet og har fået tagpap på, så må jeg ud og lede efter et par stærke mænd, som kan løfte det op for mig – for det blev lidt tungere end beregnet.

NY ARBEJDSSTATION……

Jeg har hele tiden manglet et sted, hvor jeg kunne arbejde. Også i sne og regn. Man kan jo ikke satse på, at det er godt vejr i Danmark. Det har taget mig en evighed, men nu fik jeg endelig bygget et bord. Og hvor er det bare fedt, at have sådan et sted, hvor jeg både kan skære ting og alt muligt andet. Med et lille hus og en lille have, så mangler man også altid plads til opbevaring. Det er så praktisk, at have dette sted bag huset, hvor man ikke ser det.

For kønt er en arbejdsstation jo ikke, men der skal også være plads til de grimme ting i en have. Man skal bare placere dem et sted, hvor de ikke generer øjet. Og bag huset, generer de ikke. Og så fik jeg også sat belysning op derude. Noget, der faktisk virker og hvor man kan se hvad man laver. Jeg har tit stået derude og rodet i en kasse uden at kunne se særligt meget. Det er tit de små ting, som giver en masse glæde i hverdagen. Alle de små praktiske ting, som er kedelige at lave, men hvor man virkelig glædes over dem, når de endelig er lavet.

Indenfor er mine vindueskarme fyldt til randen. Foråret må virkelig godt snart komme, så flere ting kan gå i drivhuset. Det er lidt af et puslespil på denne tid af året……

Hvis du har brug for hjælp til nogle gode ideer til din have, så find mig her:

1 svar

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] Drivhuset bliver lige nu brugt til frøformering af Angelica Gigas (kvan), akeleje og Meconopsis (Tibets Blå Valmue). Sidstnævnte er i den svære kategori. Jeg kender erfarne havefolk, som ikke er lykkedes med den uanset, at den er forsøgt sået på utallige måder, blandt andet i grannåle. Anne Gine anbefaler “almindelig” såjord – og det er jeg så ved at afprøve. […]

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *