Status på sommerens projekter.

Efterår allerede. Den var næsten ovre, før man opdagede det. Sommeren 2017. Jeg synes ikke, at jeg har lavet det store denne sæson, men alligevel er det blevet til noget.

En af de ting, som jeg er allermest glad for inden det blev efterår, er alkoven i pergolaen. Ideen fik jeg en sen aften i regnvejr, hvor jeg ikke kunne sove. En hyggekrog inde i bedet. En s…. god idé, som Egon ville have sagt. I nattøj og regnfrakke – og med en lommelygte i hånden, stod jeg kort efter og kiggede på det sted i bedet, hvor alkoven kunne være. Næste dag blev der sat pinde i jorden – og stauder mv. gradet op. Og det blev et rigtigt godt sted. Afskærmning mod naboen og et dejligt sted med morgensol. Hvis du kunne tænke dig en lignende løsning i din have, så kontakt mig her.

Erfaring til næste sæson.

Især i maj og juni fungerede bedene generelt godt. August og september var mindre gode. Der begyndte at kommer huller rundt omkring, og når ting blev klippet ned havde jeg ikke nok afløser-planter klar. Næste sæson vil jeg prøve at have småplanter klar løbende, så mit efterår ikke bliver så kedeligt. “Problemet” opstod især, når jeg klippede Geranium ned. Især G. phaum, som er meget store i maj og juni efterlader sig store huller i juli. Udfordringen i år var også, at det var et elendigt rosen-år. Jeg har over 50 roser i min have. Og jeg har stort set ikke set dem. Tilsvarende med alle mine dahlia, som skulle have indtaget scenen i august, september og oktober. Sneglende åd det hele. Mit system med at potte dem op i drivhuset i marts – og først plante dem ud, når de har en fin størrelse, plejer at virke. Så er de for store til, at sneglene kan få overtaget. Men ikke i år. I år åd de alt. Konsekvensen blev da også, at jeg gravede dem op før tid i bar frustration.

Potting-shed.

I sommer fik jeg, med den gode nabos hjælp, lavet et lille “potte-shed” ud af de gamle smukke døre, som jeg havde fået af en anden nabo. Det er super lækkert at lave et sted, hvor man kan potte op og prikle ud. Stedet er for det meste i skygge, så det giver god beskyttelse til afhærdning af planter i foråret. Det gav også mere plads i drivhuset, hvor jeg havde et bord til formålet før.

Terrassen.

Og så blev terrassen udvidet. Det er altså ikke det sjoveste arbejde, når fliserne er 50 x 50 cm. De er møg-tunge. Men det lykkedes. Hvor der før var en græs-sti mellem terrassen og den sorte bænk, så hænger området nu sammen. Terrassen er stadig ikke kæmpe-stor, men det gav en meget mere harmonisk løsning – og mulighed for at udvide bedet til højre, ved at trække det ind foran, hvor man fik igennem før. Det næste jeg overvejer i denne afdeling, er at plante et træ midt på terrassen.

Nyt haverum.

Sæsonens sidste projekt blev etableringen af ef en frugthave – et separat haverum. Indrømmet – en del af fidusen var også, at jeg ikke vil have vores airedaleterrier Ozzy til at storme ud til hækken ved vejen og gø hver gang, nogen gik forbi. Det var blev at blive en lidt dårlig vane. Kombineret med etableringen af en have-entre med låge, så er “problemet” stort set løst. Det er bare ikke så sjovt at løbe ud og gø, når man ikke rigtigt kan se noget eller kommer helt derud.

Frugthaven består primært af et espalier, hvor der er plantet 14 søjle-frugttræer på svage stammer, så de ikke bliver så store. Jeg har valgt de gamle sorter indenfor æble, pære og blomme fra Blomstergården i Viborg. Træerne er bitte små, da jeg har sat 1-årstræer for at kunne forme dem til formålet. I midten af espalieret er et krydderurte-bed til de urter, som jeg bruger som the. Citron-verbene (ikke hårdfør), Hestemynte, Marrokansk mynte, Citron-katteurt, lavendel mv. I bedet ved drivhuset fik jeg plads til et figentræ, to solbærbuske og nogle rabarber. Herudover er der ribs og stikkelsbær, rød hyld og to blåbær.

Indgangen til frugthaven ser lidt sølle ud endnu. Efter dette billede blev taget, er der dog kommet en låge på. Det hjalp lidt. Jeg har plantet en mosrose – “Communis”, som gerne skulle vokse op og dække portalen. Jeg har også planer om, at der skal et lille tag på med lyskæde under, men det bliver ikke i år.

Have-entré.

I forbindelse med frugthaven lavede jeg også en entre. Et lille adskilt haverum, som man går igennem på vej ind i haven. Det skærmer mod vejen og skal give fornemmelsen af at gå igennem en jungle, når diverse klatreplanter er vokset op, så taget lukker til. Bedets beplantning er udskiftet til bregner og hasselurt – og græsset bliver udskiftet med trædebregner til foråret.

Så ved nærmere eftertanke, så blev der faktisk alligevel havet lidt i kolonihaven i år 🙂