Havedam i kolonihaven

At bygge en havedam.

Havedam. Min farmor i England havde et fantastisk havebassin i sin have. Jeg husker det som kvadratisk, i grøn marmor, og med en siddekant rundt. Min første idé var at lave et støbt bassin, men som en ven ganske rigtigt påpegede, så var det måske smartest, at jeg bare byggede i træ – for så kunne jeg jo fortryde, hvis jeg fik en anden idé. Og det gjorde jeg nok. Rigtigt nok – i princippet. Det er også meget lettere at bygge i træ. Og endnu lettere, hvis man blot ønsker sig et spejlbassin. Man kan købe de fineste spejlbassiner hos zinkbakken, men jeg ønskede mig et bassin med dybde.

At finde formen og placeringen.

Jeg startede med at lege lidt med et par pinde og noget snor for at finde ud af, hvilken form bassinet skulle have. Det smarteste var at bruge en del af formen fra det eksisterende bed. Det måtte gerne være stort, men ikke alt for stort – og gerne med lidt skæve vinkler. Formen blev endeligt fastlagt en sen nat omkring midnat – i silende regn – efter at have fuldt en gæst hjem til sin egen have. Og så var det jo bare at grave ud. Der er gravet 25 cm. ud under jordniveau, så bassinets højde i alt er omkring 50 cm..

Rammen.

Rammen blev bygget op i kraftigt træ monteret på runde stolper, der blev gravet 70 cm. ned under jordniveau – og sat i stolpebeton. Indvendigt er bassinet beklædt med tæpperester for at skåne bassinfolien for skarpe sten i jorden. Bassinfolie er noget kraftigt stads at arbejde med. Jeg vil klart anbefale, at man tager det ind i varmen inden man forsøger at lægge det på. Det hjælper utroligt meget på samarbejdsviljen, hvis det er noget varmere end 0 grader. Man er også nødt til at arbejde løbende med folder, mens man fylder vand i. Varmt vand hjælper også noget på samarbejdsviljen.

Bassinfolien blev monteret på indersiden og klemt fast med lægter, monteret på indersiden. Jeg valgte at male bassinet sort for at få det til at falde lidt mere ind i havens øvrige indretning – alting bliver knapt så markant i sort.

Det endelig resultat med siddekant på. Lån af ex-mand med en meget avanceret sav – og rimeligt meget tilpasning – så var kanten klar. Nu skal fiskene fra det lille bassin og springvandet bare flytte med over. Jeg skal også have lavet en lille ø, hvor frøer klatre op på – og bier kan drikke fra.

Bassinet er efterfølgende lavet om. Det kan du læse mere om her:

Planer om en alkove i pergolaen.

Et andet lille projekt, som jeg også kom til at starte på, er en hyggekrog i bedet. Jeg vil bygge pergolaen ud med et “rum”, hvor jeg kan have en bænk. Når den søde nabo kommer i weekenden, skal jeg have ham lokket til at hjælpe med at sætte to stolper ved hækken. Mellem stolperne vil jeg lave lamel-vægge af en masse lægter, som jeg har tilovers. Som belægning vil jeg bruge store marksten. Det lille nye haverum skal beklædes med noget klatrende. Mere om det en anden gang.

Kommende indlæg på Havefolket.

Lige til sidst vil jeg reklamere lidt for mit næste indlæg på Havefolket.com den 10. maj, som handler om vores nye bier i haven. De flyttede ind i weekenden – og det var helt fantastisk.

2 replies
 1. katrine bertz
  katrine bertz siger:

  Hvordan satte du lægterne fast for at holde på folien? og hvordan sikrer du at lægterne ikke rådner/ruster når de er i vandet eller blev de bare brugt indtil at vandet holdt på foliet?

  Svar
  • Bonnie
   Bonnie siger:

   Kære Katrine.
   Jeg kan ikke se, at jeg nogensinde fik svaret på denne.
   Over tid vil den rådne og skal udskiftes. Hvis du vil undgå dette, så brug en skinne af metal.
   Hilsen Bonnie

   Svar

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *